Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


December 2006


Sagt om Brian Mikkelsen


Den ultimative samling af citater om kulturminister Brian Mikkelsen.

Det er ikke sådan, at jeg slet ikke forventer noget godt af dig, Brian. Jeg synes f.eks. dit navn forpligter. Brian er jo et udansk navn. Der går en hel masse Johnny'er og Tommy'er og Jimmy'er og Brian'er rundt i Danmark, og du er en af dem.
(Carsten Jensen, Politiken, december 2001)

Navnet Brian kommer af oldirsk og betyder 'en lille bakke'. Der er vist ingen, der forventer, at du skal blive en stor og synlig bakke i dansk politik. Så var du heller ikke blevet kulturminister. På den anden side kan man også blive så lille en bakke, at man ikke længere er nogen bakke, men bare flad.
(Carsten Jensen, Politiken, december 2001)

Meget kan siges om kultur- og beskæringsminister Brian Mikkelsen, men nervesystemet er der intet i vejen med.
(Egon Balsby, Berlingske Tidende, marts 2002)

Skal en kulturminister måles på underholdningsværdien, er man godt hjulpet med Brian Mikkelsen. Vel har han ikke Jytte Hildens eminente kvaliteter i den retning, men som iagttager fra sidelinien føler man sig ganske godt underholdt. Noget andet er så, at for de mennesker og institutioner i kulturlivet, der rammes af ministerens virkelyst, er morskaben vel til at overse. Noget af en tusindkunstner er han jo i sin eenmandsbetjente cirkus med et program, der går fra det mest spektakulære til de mindste petitesser.
(Jørgen Hansen, Jyllands-Posten, marts 2002)

Regeringen har isoleret sig fra stort set alt, hvad der har med kunst, kultur og oplysning i det hele taget at gøre.
(Johannes Riis, Politiken, marts 2002)

Hvis Brian Mikkelsen ikke finder sine besparelser andre steder end i lommerne på dem, der stiller deres åndelige ejendomsret til fri afbenyttelse på bibliotekshylderne, ender han som den mest forhadte kulturminister i danmarkshistorien. Det er ikke en trussel. Det er en reel udsigt.
(John Chr. Jørgensen, Ekstra Bladet, marts 2002)

Den dårligste kulturminister vi har haft…Som Brian Mikkelsen fremstår nu, virker han som en minister, der absolut intet har gjort for at forsvare sit område. Han virker heller ikke særligt vidende om dette område. Hvis han gik af i morgen, ville han fremstå som den dårligste kulturminister, landet har haft.
(Jan Sonnergaard, Berlingske Tidende, maj 2002)

Stop den mand. Brian Mikkelsen er en katastrofe.
(Politiken, maj 2002)

Brian Mikkelsen er en Hippogriff.
(Tom Ahlberg, Information, maj 2002)

Han er arrogant over for kunstnerne. Hvis man skal være kulturminister, må man også have bare et minimalt kendskab til området. Og det har Brian Mikkelsen ikke givet udtryk for.
(Henning Damgaard-Sørensen, Berlingske Tidende, maj 2002)

Han har givet rindalismen et fortjent comeback - en kulturminister fra Ballerup Gymnasium.
(Knud Romer Jørgensen, Berlingske Tidende, maj 2002)

Brian Mikkelsen tegner til at blive alle tiders mest arrogante og lemfældigt agerende kulturminister. En helt ny type konservativ politiker, som er fløjtende ligeglad med den danske kulturarv og den danske tradition for oplysning og kvalitet.
(Politiken, maj 2002)

Man ser tydeligt, at her er en minister, der vil sætte sit eget personlige fingeraftryk på kulturpolitikken og medierne. Men det kan man jo ikke fortænke ham i. Vi har nok bare ikke været så vant til at se det før i Danmark. Nogle af os vil måske være uenige med ham, men jeg synes, det er godt, at der bliver sat klare fingeraftryk.
(Christian Have, Berlingske Tidende, maj 2002)

Han er god til at tale med curling-pigerne
(Pia Kjærsgaard, 2002)

Brianismen
(Jens Kistrup, Berlingske Tidende, maj 2002)

Han til forskel fra samtlige kulturministre siden ministeriets oprettelse 1961 har sat kulturlivets tillid over styr.
(Jens Kistrup, Berlingske Tidende, maj 2002)

Foreløbig har Brian Mikkelsen opnået at vække et kulturliv, der var godt på vej til at slumre hen i egen selvtilstrækkelighed
(Berlingske Tidende, juni 2002)

Han taler og taler, og han taler fuldstændig i floskler. Det er efterhånden ved at gå op for mig, at hans nærmeste forbillede må være Italiens Berlusconi… Brian Mikkelsens lyser af lidt for megen glæde over at have fået magten og over at kunne bestemme hen over hovedet på andre mennesker…Vi har haft mange kulturministre, og vi har også haft nogle, der ikke var dygtige. Men en minister, der i den grad fører sin uvidenhed om kulturen frem, som ikke kan beherske sig, og som tilmed ser det som en vindersag at ødelægge noget af den kulturarv, han er sat til at forvalte, det er alligevel enestående i dansk politik. Den egentlige fare for en politiker er ikke, at man ikke har kundskaber. Den egentlige fare er, at man ikke erkender det.
(Ditlev Tamm, Berlingske Tidende, juni 2002)

Jeg mener ikke, at vi står over for et uopretteligt tilfælde. Det er, som om han er begyndt at få færten af en mere konservativ retning
(Ditlev Tamm, Politiken, juni 2004)

Brian Mikkelsen er på et halvt år blevet den mest upopulære kulturminister i Danmark i nyere tid.
(Berlingske Tidende, juni 2002)

Målt på graden af velforberedthed kan man således sige, at det med Brian Mikkelsen som det foreløbige lavpunkt er gået ned ad bakke med kulturministrene lige siden… Brian Mikkelsen falder uden for dette mere end fyrreårige mønster, eftersom han først og fremmest ser ud til at betragte sig selv som underholdnings- og udsmykningsminister. Bedømt ud fra hans prioriteringer og fra hans politiske udmeldinger forekommer det mig, at han først og fremmest betragter kultur som et instrument til at slå tiden ihjel på en behagelig måde, til at etablere en festlig ramme om privat selskabelighed og til at pynte i kedelige kontorer.
(Henrik Dahl, Berlingske Tidende, juni 2002)

Faktisk tegner Mikkelsens ministerkarriere til at blive en politisk nedtur af de større…På Christiansborg fremstår han som manden, der får alt til at gå i kludder… På kulturens område er Brian Mikkelsen - bortset fra i idrættens verden - lagt for had for længst…. Men meget tyder på, at Mikkelsens muligheder for at fungere nogenlunde fornuftigt i Kulturministeriets fineste stol allerede er ved at være udtømt, og at han må belave sig på et ministerskifte ved førstkommende rokade.
(Politiken, juli 2002)

Hans virke på den fornemme post har formet sig som en så lang række af dumheder og nederlag, at man ovre hos statsminister Fogh og omegn næsten ugentligt har måttet sige: 'Har Brian Mikkelsen dummet sig? Nej, ikke nu igen!!!'
(Ekstra Bladet, juli 2002)

Brian ynkeligt blev sprællemand for mavedanserinden Louise Frevert fra Dansk Folkeparti. Værre kan det ikke blive, og så alligevel. Bare vent.
(Ekstra Bladet, juli 2002)

Det har kun været en syg tanke hos en kulturminister, der udmærker sig ved to ting: sit manglende vid og sin nærmest kamikaze-agtige måde at gøre sig upopulær på i kulturverdenen… Dansk kulturminister 2001-2002.
(Ekstra Bladet, juli 2002)

I sit første år i hjørnekontoret ved Frederiksholms Kanal lykkedes det Mikkelsen at blive udnævnt til kulturlivsskurk i Godzilla-klassen
(Jyllands-Posten, august 2002)

Han mangler nerve og forståelse for kultur. Det er en stor ulykke, at vi for øjeblikket ikke har en kulturens minister, som virkelig slås for sit område.
(Ole Sohn, Weekendavisen, november 2002)

Den form form for positiv særbehandling og leflen for socialistiske ideer er af det onde. Det er sørgeligt, hvis han går på kompromis for kompromisets egen skyld. Nu har vi endelig en chance for at præge kulturpolitikken i borgerlig retning.
(Louise Frevert, Weekendavisen, november 2002)

Kludremikkelsen
(Ekstra Bladet, november 2002)

Stop den mand
(Politiken, november 2002)

I dag har Brian Arthur Mikkelsen været kulturminister i et år - et annus horribilis.
(Bettina Heltberg, Politiken, november 2002)

Kulturminister Brian Mikkelsen har i ugevis ikke slået skæverter.
(Dagen, december 2002)

Kulturminister Brian Mikkelsen har gjort det lettere at være kunstner i Danmark.
(Sven Bedsted, Jyllands-Posten, december 2002)

En konservativ kulturminister, der har som mål at gøre en forskel, må nødvendigvis provokere det kulturliv, som sjældent har fået et kvalificeret modspil fra ministeriet i Nybrogade.
(Berlingske Tidende, december 2002)

Danmarks nye kulturminister, Brian Mikkelsen, fik til opgave at spare nogle få millioner på bibliotekspengene, og han gik til opgaven med en så imponerende mangel på elegance, at selv karikaturtegnere må have lagt pennen i afmagt. Ikke bare lagde han sig ud med alt og alle, han skiftede også holdninger fra den ene dag til den anden, så man til sidst ikke havde en anelse om, hvad den mand egentlig ville med sit erhverv.
(Klaus Wivel, Weekendavisen, december 2002)

Med Brian Mikkelsen har 68erne vundet den endegyldige sejr. For hvad er Mikkelsen i grunden andet end en 68er, det perfekte produkt af 68er-pædagogikken: En mand - som intet har læst, som intet ved - men som da også synes, at det er meget vigtigere at mene noget end at vide noget! 68erne har vundet. Og her sidder vi, i den kolde halvfjerdserluft, og venter på oliekrisen."
(Peter Rønnov-Jessen, Jyllands-Posten, februar 2003)

At man 'skulle være idiot' for at sige de ting, Brian Mikkelsen havde sagt.
(Claes Kastholm Hansen, DR Debatten, september 2003)

Stop den mand Danmarks kulturminister er en farlig mand.
(Politiken, november 2003)

Det hele er opbygget på lille Brians traumer om, at han ikke kunne få et læserbrev i et skoleblad som knægt. Det var en sandhed af modifikationer. Og de angreb, Brian Mikkelsen er kommet med fra sit smagsdømmende kulturimperium, har alle været sandheder med modifikationer.
(Johnny Gaardsdal, De Bergske Blade, december 2003)

Og kulturlivet kan have mange ting at sige om en borgerlig-liberal regering, Brian Mikkelsen har gennemført mange reformer og initiativer. Og med brede flertal.
(Kim Andersen, Information, januar 2004)

Brian Mikkelsens ærinde såmænd ikke er meget mere vægtigt eller dybsindigt end hans usmagelige udfald mod DR's medarbejdere dengang. Mikkelsen leverer blot endnu et polariseret bidrag til vulgariseringen, ligesom han blottet for demonstreret tankevirksomhed blander sig i PEN's foreningsmæssige diskussioner og dispositioner og hen i vejret kalder disse for overgreb mod ytringsfriheden
(Georg Metz, Information, januar 2004)

Landets kulturminister ikke mestrer det danske sprog eller kan tale rent.
(Georg Metz, Information, februar 2004)

Det er efterhånden ved at være en kedelig forestilling med kulturminister Brian Mikkelsen K). De fleste gange, hvor han er fremme med en offentlig udmelding, virker det ikke som et udslag af et grundlæggende engagement i kunst og kultur, men som resultatet af en ideologisk overvejelse, der først og fremmest søger at gennemføre liberalisering og privatisering på alle tænkelige områder.
(Politiken, april 2004)

Kulturens borgerlige ideolog
(Fyens Stiftstidende, januar 2006)

Hele tanken om en kulturkanon er en gang nationalromantisk pladderromantik. At Anders And - Brian Mikkelsens åndelige fætter - er kommet med understreger kun, hvor dødfødt ideen er.
(læserindlæg Politikens netavis, januar 2006)

Brian Mikkelsen haft held til at styrke de konservatives image som et kulturbærende parti, et vigtigt element i partiets strategi for at få en selvstændig profil på kulturområdet og bejle til de intellektuelle, der har parkeret deres sympati hos Det Radikale Venstre.
(Flemming Rose, Jyllands-Posten, januar 2006)

Hele tanken om en kulturkanon er en gang nationalromantisk pladderromantik. At Anders And - Brian Mikkelsens åndelige fætter - er kommet med understreger kun, hvor dødfødt ideen er.
(Politiken, januar 2006)

Jeg kan ikke holde til at være blevet narret to gange af kulturministeren
(Torben Bille om Kulturkanonen, Berlingske Tidende, marts 2006)

Mod idioter kæmper selv kulturkanoner forgæves
(Henrik Marstal, Berlingske Tidende, marts 2006)

Faktisk er Mikkelsens udtalelser - som i november blev kritiseret her på denne plads - måske det eneste - om end meget spinkle - holdepunkt, de muslimske kritikere havde for at hævde, at der var en regerings-kampagne mod muslimer i gang i Danmark. I modsætning til de principper, som selv Dansk Folkepartis ledelse nu søger at fastholde, skelnede Mikkelsen ikke mellem radikale islamister og muslimer i det hele taget, da han erklærede kulturkampens anden fase.
(Erik Meier Carlsen, BT marts 2006)

Kulturministeriet er lavstatus. Brian er statusrytter. Han får bare det bedste ud af det, indtil Undervisningsministeriet bliver ledigt.
(Ekstra Bladet, marts 2006)

Fredningen af kulturministeren i den offentlige debat er endnu et vidnesbyrd om, hvor primitivt partipolitisk debatten om Muhammed-tegningerne er blevet for mange på Christiansborg.
(Erik Meier Carlsen, BT, marts 2006)

Kulturministeriet er lavstatus. Brian er statusrytter. Han får bare det bedste ud af det, indtil Undervisningsministeriet bliver ledigt.
(Michael Jeppesen, Ekstra Bladet, marts 2006)

Du må bare beslutte dig, Brian, om du vil have kunst eller ej. Og hvis du synes, at vi skal have kunst i dette land, så lad den være i fred. Og hvis du partout skal lade dine private venner styre dansk kunstliv, ku' du så ikke i det mindste prøve at finde nogle, der havde lidt forstand på det?
(Jesper Christensen, Jyllands-Posten, oktober 2006)

Der blev ikke lavet stor kunst i Østtyskland. Så hvorfor var det lige, du fandt på at bruge dem som model?
(Jesper Christensen, Jyllands-Posten, oktober 2006)



Har vi glemt nogle citater? Du er velkommen til at sende glemte citater til redaktionen@søndagaften.dk/arkiv.

Læs også:
Intro: 5 år med Brian Mikkelsen
Løfterne holdt - næsten
5 succeser
5 knapt så store successer
Teaterpolitik på zig-zag kurs
Sagt af Brian Mikkelsen

Søndag Aften 12/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.